Spojenci v boji za zdraví a štíhlou postavu
Semena luštěnin mají řadu nutričních hodnot – včetně vynikajícího zdroje vlákniny a vysoce kvalitních bílkovin. Vláknina je složka, která udržuje sytost, zabraňuje zácpě, stabilizuje hladinu cukru a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Protein je zase důležitým stavebním kamenem pro tělo a reguluje metabolické procesy. Semena luštěnin navíc poskytují značné množství železa – prvek nezbytný pro správný průběh imunitních procesů a předcházení anémii. Lusky by proto měly zaujímat důležité místo ve stravě každého z nás. Proto se namísto masných výrobků doporučuje jíst lusky nejméně dvakrát týdně, nejlépe v kombinaci se syrovou zeleninou, která je bohatá na vitamín C.
Ach, to nadýmání!
Pro některé lidi jsou luštěniny nepřípustné kvůli jejich nadýmavým vlastnostem. Ano, tyto rostliny mají schopnost produkovat střevní plyn, ale ne všechny. To je individuální záležitost. Existují osvědčené způsoby, jak eliminovat nepříjemné účinky konzumace luštěnin, zejména namáčení semen ve vodě po dobu několika hodin.
Pro zvýšení stravitelnosti semen se vyplatí během vaření několikrát vyměnit vodu nebo d ní přidat trochu jedlé sody. Může také pomoci koření s bylinkami, které pomáhají trávení, jako je kmín, majoránka, tymián, zázvor a bobkový list. Nezapomeňte také, že malá čočka je nejsnadněji stravitelná a sója je nejtěžší. Ta by měla být konzumována ve fermentované formě jako tofu, miso nebo tempeh.
Jak začleníte luštěniny do své stravy?
1. Přidejte čočku do rajčatové polévky nebo rajčatové omáčky – jemná semena ji zahustí.
2. Všechny lusky jsou ideální k dušenému masu a do polévky.
3. Vařené a smíšené luštěniny jsou perfektním základem zdravé sendvičové pasty.
Ačkoli luštěniny jsou k dispozici v plechovkách, je lepší je uvařit si je sami. Tekutiny, ve kterých jsou uloženy, obsahují hodně soli. Pokud se však rozhodnete pro plechovku, nezapomeňte důkladně opláchnout její obsah přes síto.